رییس سازمان چای:

باید جلوی واردات بی‌رویه چای را گرفت/ توان تولید دو برابری چای را داریم

حبیب جهانساز گفته: اگر توجه اساسی به تولید چای انجام شود در بازه زمانی ۵ سال میزان تولید چای کشور را به ۵۰ هزار تن خواهیم رساند.

کد خبر : 55973 تاریخ انتشار:۱۳۹۹/۰۹/۰۳ - ۱۳:۲۶
پایگاه اطلاع رسانی نوش آنلاین خبرگزاری اقتصاد ایران نوشته: بوته های چای هندوستان به ایران آورده شد و به دلیل شرایط اقلیمی لاهیجان در شمال کشور بهترین محیط برای تولید این محصول به شمار می آمد و این روزها ایران بعداز ۹۰ سال تولید چای توانسته یک قطب بزرگ چای منطقه خاورمیانه شود، اما همچنان میزان تولید چای ایران متناسب با مصرف داخلی نیست، به طوری که میزان مصرف چای در ایران در طول یک سال ۱۰۰ هزار تن است که تنها در ایران ۳۰ هزار تن تولید می شود و ۷۰ هزار تن واردات به کشور انجام می شود و این حجم عظیم از هندوستان روانه بازار ایران می شود.
باتوجه به اینکه رهبر انقلاب سال جاری را « جهش تولید» نامگذاری کردند به سراغ حبیب جهانساز رئیس سازمان چای، رفته ایم تا بدانیم جهش تولید در تولید چای به چه شکل صورت خواهد گرفت.
وی می گوید: «جهش تولید در بخش کشاورزی کار بسیار هوشمندانه است چرا که با افزایش تولید می توانیم صادرات و ارزآوری برای کشور به ارمغان آوریم، متاسفانه در سال های گذشته کم توجهی به موضوع تولید چای صورت گرفته بود که طی ۴ سال اخیر مجددا به موضوع چای توجه صورت گرفته است به طوری که در سال جاری ۱۳۳ هزار تن برگ سبز چای معادل حدود ۳۰ هزار تن چای خشک تولید شده است، این در حالی است که در سال های گذشته ۲۵ هزار تن چای خشک در کشور تولید می شد که این نشان از افزایش تولید است.»
وی ادامه می دهد:« تسهیلات تشویقی، پرداخت به موقع به تولیدکنندگان و حمایت از کارخانه های چای موجب علاقه مندی کشاورزان چای کار شده است تا میزان تولید چای افزایش یابد و برای سال آینده نیز برنامه های مناسبی برای تولید چای به شکل مکانیزه و تکنولوژی جدید روز دنیا در نظر داریم تا میزان تولید افزایش یابد.»
رئیس سازمان چای کشور می افزاید:«به دنبال تسهیلات ۴ درصد در بازپرداخت ۴ ساله برای تولیدکنندگان چای کشور هستیم تا بتوانیم جهش تولید را در حوزه چای که مدنظر رهبر انقلاب استبه ارمغان آوریم، تسهیلات گردش در حساب کشاورزان را در هر هکتار ۳ میلیون تومان و تسهیلات سرمایه در هر هکتار را ۲۵ میلیون تومان در نظر داریم تا احیای باغات صورت بگیرد و نیاز است بیشتر از این میزان تسهیلات برای تولیدکنندگان در نظر گرفته شود.»
آن طور که «جهانساز» می گوید:« واردات چای ارزان قیمت باعث افت تولید چای ایران است که باید جلو این واردات بی رویه گرفته شود، که خوشبختانه با افزایش قیمت دلار واردات چای خارجی به کشور کاهش پیدا کرده است، ضربه تولید چای کشور از واردات بوده و انتظار این است که مسئولان توجه بیشتری به این موضوع کنند تا میزان تولید کشور افزایش یابد.»
وی درباره اینکه میزان مصرف چای کشور بسیار بیشتر از میزان تولید داخل است، بنابر این باید واردات انجام شود در غیر این صورت تولید داخل کفاف مصرف را نخواهد داد، می گوید:« میزان واقعی مصرف چای خشک در ایران ۱۰۰ هزار تن است، البته برخی معتقدند ۱۳۰ هزار تن مصرف داخل است که این عدد قابل قبول نیست، اگر میزان تولید داخلی و واردات را در نظر بگیریم حدود ۸۰ هزار تن چای مصرف یک ساله کشور است که ۲۰ هزار تن در گردش انبار باشد در مجموع ۱۰۰ هزار تن چای نیاز اساسی کشور در طول یک سال است، که از این میزان ۳۰ هزار تن در داخل تولید می شود و ۷۰ هزار تن دیگر واردات انجام می شود، اما موضوع این است که در داخل توان تولید بیش از این میزان وجود دارد همان طور که در یک تا دو سال اخیر توانستیم میزان تولید چای را از ۲۵ هزار تن به ۳۰ هزار تن برسانیم این پتانسیل نیز وجود دارد که میزان تولید را به ۵۰ هزار تن برسانیم و ۵۰ هزار تن دیگر واردات انجام شود، ناگفته نباشد تنها دو استان مازنداران و گیلان قطب چای کشور به دلایل شرایط اقلیمی هستند و باید از این محدوده استفاده بهینه صورت بگیرد و بنده معتقدم اگر توجه اساسی به تولید چای انجام شود در بازه زمانی ۵ سال میزان تولید چای کشور را به ۵۰ هزار تن خواهیم رساند و به عبارتی توان تولید دو برابری چای را داریم.»
رئیس سازمان چای کشور  در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار اکونیوز درباره اینکه برخی معتقدند که چای ایران به کشور هندوستان صادر می شود و در آنجا با مواد دیگر برای رنگ و طعم ترکیب می شود و مجددا به ایران وارد می شود، آیا این موضوع صحت دارد؟ می گوید:«نه اصلا این موضوع وجود ندارد، ببینید برای اثبات این موضوع می توانیم از گمرک استعلام بگیریم که چه میزان چای صادرات شده و به کدام کشور ارسال شده است، ما تنها ۵ هزار تن چای داخلی را صادرات داریم، اینکه عنوان می کنند که چای ایران به آن سوی مرز ها برود و مجددا ترکیب شود و به کشور وارد شود درست نیست، برای نمونه ما تنها به کشور هندوستان سالیانه ۳۰۰ تن صادرات داریم که عددی بسیار اندک است، این در حالی است که هندوستان به تمام دنیا چای صادر می کند و اصلا نیازی به ترکیب چای ایران ندارد.»
او مقصد چای صادراتی ایران را کشورهای همجوار عنوان می کند، می گوید:« افغانستان، تاجیکستان و برخی کشورهای همسایه چای ایران صادر می شود و واردات چای نیز از هندوستان،  سریلانکا و کنیا به کشور تامین می شود.»

نظر شما