جزییات قیمت جدید غذا و نوشیدنی/ افزایش قیمت چای و لبنیات

صدور ۵۰۸ مجوز برای صنعت غذا و نوشیدنی مازندران

رئیس انجمن صنایع غذایی مازندران تاکنون مجوز ۵۰۸ واحد صنعت غذایی و نوشیدنی در استان صادر شده است که مقام اول را در بین صنایع داراست.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نوش آنلاین، کشاورزی یکی از مهم ترین بخش‌های اقتصادی کشور و تامین کننده ۸۰درصد نیازهای غذایی و یک چهارم تولید ناخالص داخلی و یک سوم اشتغال است و به دنبال آن صنایع غذایی نیز نقش بسزایی درتوسعه فعالیتهای کشاورزی و توسعه اقتصاد ملی دارند. افزایش تولید و امنیت غذایی، کاهش ضایعات، افزایش درامد کشاورز، اشتغالزایی، جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر، افزایش صادرات و مبارزه با تورم را می‌توان ازآثار رونق صنایع غذایی در کشور برشمرد.

صنایع غذایی و نوشیدنی مازندران پیشرو اما رنجور

استان مازندران با تولید سالانه هفت و نیم میلیون تن محصولات کشاورزی، رتبه‌های برتر تولید ۱۵محصول را در کشور به خود اختصاص داده است. این جایگاه سبب شده است تا صنایع غذایی نیز در این استان یکی پس از دیگری راه اندازی شوند تا جاییکه به گفته رئیس انجمن صنایع غذایی مازندران تاکنون مجوز ۵۰۸ واحد صنعت غذایی و نوشیدنی در استان صادر شده است که مقام اول را دربین صنایع داراست . گروه‌های ده‌گانه صنایع غذایی مازندران، فراورده‌های لبنی، صنایع آرد، فراورده‌های آردی، صنعت روغن، نوشیدنی‌ها، فراورده‌های گوشتی، کنسرو گوشتی، کنسرو غیر گوشتی، صنایع بسته‌بندی و کشتارگاه‌های طیور هستند. اما بررسی‌ها نشان می‌دهد این روزها، صنایع غذایی کشور و مازندران در شرایط مطلوبی نیستند.

خاتمی‌مقدم با بیان اینکه از ۵۰۸ واحد در ۱۰ گروه صنعت غذایی مازندران فقط ۱۸۳ واحد فعال هستند، گفت: این واحدها ۳میلیون تن تولید دارند و ۲۰ هزار شغل مستقیم و ۱۰۰هزار شغل غیرمستقیم ایجاد کرده اند و ۳۲۰ واحد دیگر راکد یا نیمه راکد هستند. درصورتی که واحدهای راکد و نیمه راکد به خط تولید برگردند و ظرفیتهای راه اندازی واحدهای جدید مورد نیاز نیز ایجاد شود، اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم این بخش به بیش از ۵۰۰ هزار نفر خواهد رسید.

رئیس انجمن صنایع غذایی مازندران، صنایع غذایی این استان را جزو واحدهای کوچک صنعتی دانست و افزود: ۷۰درصد واحدهای صنایع غذایی مازندران کمتر از ۵۰ نفر نیرو دارند در صورتی که ۱۵ درصد از اشتغال استان مربوط به این واحدها است. این درحالیست که بیشترین بار اشتغالزایی صنایع غذایی استان به عهده ۴ کارخانه با اشتغال بیش از ۱۰ هزار نفر قرار دارد.

وی تهیه مواد اولیه را نیز دیگر چالش مهم این صنایع در مازندران دانست و تصریح کرد: به علت کیفیت نامناسب، قیمت بالا و هزینه‌های جانبی، ۸۰ درصد مواد اولیه صنایع غذایی خارج از استان تهیه می‌شود و این درحالیست که بیش از ۷۰ درصد تولیدات این صنایع نیز به خارج از استان صادر می‌شود.

خاتمی‌مقدم افزود: ارزیابی‌های انجمن صنایع غذایی مازندران نیز ارزش تولیدات این صنعت را سالانه ۱۲ هزار میلیارد تومان و مدت زمان برگشت سرمایه در گردش را ۷۰ روز نشان می‌دهد.

ظرفیت‌ها و چالش‌های صنعت غذا و نوشیدنی

ظرفیت فعال صنعت غذایی مازندران هم نکات پنهان فراوانی دارد. هم اکنون صنایع لبنی با ظرفیت ۳۴ درصد، صنایع آرد ۳۰درصد، فرآورده‌های گوشتی ۳۵ درصد، روغن ۶۵ درصد، بسته بندی ۴ درصد، فرآورده‌های آرد کیک و کلوچه ۱۰ درصد، ماکارونی صفر درصد (۶ واحد تولیدی ماکارونی غیر فعال هستند)، نان حجیم ۴ درصد، صنایع نوشیدنی(آبمیوه و نوشابه) ۳۵ درصد، کنسانتره ۲۰درصد، آبمعدنی با ۸۳ درصد و کشتارگاه با ۷۵ درصد فعالیت می‌کنند.

همچنین بر اساس این ارزیابی‌ها، پنج سال پیش فاصله قیمت محصولات صنایع غذایی و نوشیدنی از کارخانه تا سبد مصرف کننده ۲۰ تا ۲۵درصد بوده اما به دلیل رقابت ناسالم در این صنعت، این فاصله اکنون به بیش از ۵۰ درصد رسیده است.

خاتمی‌مقدم با بیان اینکه حجم صادرات لبنیات به خارج از استان ۲۰ درصد افزایش داشته است افزود: این افزایش درحالیست که سرانه مصرف لبنیات در کشور کاهش پیدا کرده است.

شاهرخی از فعالان صنایع غذایی مازندران هم با اشاره به نوسان قیمت مواد اولیه و ارز گفت: این نوسان در کنار فاصله زیاد مراکز تولید مواد اولیه، هزینه زیاد حمل و نقل، هزینه و فرسایش تجهیزات و نبود بسته‌های مشخص حمایتی از سوی مسئولان مهمترین موانع فعالیت واحدهای صنایع غذایی در استان است.

محمدنژاد کارشناس ارشد صنایع غذایی نیز یکی از مهمترین دلایل بروز این چالشها را اجرای طرح انتزاع صنعت تبدیلی از وزرات صنعت، معدن و تجارت و واگذاری آن به وزارت جهاد کشاورزی دانست و آن را اشتباهی استراتژیک عنوان کرد. وی افزود: این طرح سبب شد هیچگونه نظارت اصولی بر واحدهایی که دچار رکود شده اند وجود نداشته باشدو شرایط به گونه ای شد که هم اکنون حتی یک کارشناس مسئول صنایع غذایی هم در سازمان جهاد کشاورزی استان نباشد.

با توجه به نامگذاری امسال و نیز اهمیت صنایع غذایی در کاهش ضایعات ۲۵درصدی محصولات کشاورزی همراه با افزایش ضریب امنیت غذایی کشور، به نظر می‌رسد این اهمیت هنوز از سوی مسئولان مورد توجه قرار نگرفته است که با ادامه این روند رکود همین واحدهای باقیمانده نیز چندان دور از تصور نخواهد بود.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

کد خبر : 15162 تاریخ انتشار:۱۳۹۷/۰۱/۲۲ - ۱۸:۱۹

بیشتر بخوانید

نظر شما